Norges villtorsk er i fare
Norges Miljøvernforbund uttrykker sterk bekymring over regjeringens ønske om å utvide torskeoppdrett, som allerede har resultert i omfattende rømminger og alvorlig fare for ville torskestammer. De krever full stans i torskeoppdrett for å beskytte norsk kysttorsk, skrei og økosystemet langs kysten.
Det har aldri vært verre
Norges Miljøvernforbund (NMF) er dypt bekymret over regjeringens satsing på torskeoppdrett til tross for gjentatte tilfeller av rømninger. I fjor høst slapp 87.000 gytemodne oppdrettstorsk ut fra anlegg i Volda og Meløy, noe som truer den genetiske integriteten til vill torsketorsk, en av Norges viktigste arter både kulturelt og økonomisk. Miljøvernforbundet mener slike hendelser tydelig viser at oppdrettsnæringen ikke er i stand til å håndtere den risikoen som torskeoppdrett innebærer.
NMF har i flere år vært en uttalt motstander av torskeoppdrett på grunn av farene knyttet til rømninger, der oppdrettstorsk kan gyte og blande seg med villfisk. Den genetiske degenereringen som følger av slike innblandinger, kan ødelegge torskestammer som har utviklet seg over titusenvis av år. Når oppdrettsfisk blander seg med villtorsk, risikerer vi å miste unike torskestammer som har vært bærebjelken i mange norske kystsamfunn.
Til tross for disse bekymringene, har regjeringen uttalt at de vil “tilrettelegge for vekst i torskeoppdrett”. NMF kritiserer denne prioriteringen, særlig ettersom tidligere forsøk på torskeoppdrett ble stanset for rundt 15 år siden grunnet alvorlige miljøproblemer. Bransjen har ikke demonstrert forbedringer siden da, og rømningene i Volda og Meløy viser at problemene vedvarer.
Rømningene har fått omfattende konsekvenser for miljøet. Villfisk som fiskes opp etter å ha blandet seg med oppdrettstorsk, viser tydelige tegn på svakheter: de er ofte misdannede, noen ganger syke og lukter dårlig, ifølge fiskere. Fiskeridirektoratet har pålagt nødslakt av fisk som har blitt gyteklar i merdene, men det gjenstår spørsmål om næringen i det hele tatt kan kontrollere spredningen.
Miljøvernforbundets krav
NMF har levert politianmeldelser mot oppdrettsselskapene Gadus Group (nå Ode) og Norcod for brudd på miljøforskrifter. Forbundet har også krevd en umiddelbar stans i tildelingen av nye tillatelser til torskeoppdrett og ber om at eksisterende anlegg tømmes og brakklegges. Støttet av Norges Fiskarlag, som har bedt myndighetene om å stille nye tillatelser i bero, mener NMF at dagens praksis rundt torskeoppdrett ikke er bærekraftig og utgjør en fare for norsk villtorsk.
Forbundet kritiserer også at enkelte selskaper, som nå har fått ny driftstillatelse i Aure, viser lite anger og mangler miljøansvar. Tross gjentatte advarsler og tydelig dokumentasjon av miljøskader, fortsetter bransjen å presse på for utvidelser.
Vi må beskyte villtorsken
NMF oppfordrer norske myndigheter til å ta ansvar for å beskytte norsk torsk og kystkultur. Regjeringens prioritering av vekst i torskeoppdrett står i sterk kontrast til det akutte behovet for miljøvern og bærekraft i havbruksnæringen. Miljøvernforbundet mener et umiddelbart totalforbud mot torskeoppdrett er nødvendig for å unngå irreversible skader på torskestammer som har vært grunnsteinen i norsk kultur og økosystemer i tusenvis av år.