Mowi feirer enda et rekordår med milliardutbytte – mens norsk natur betaler prisen
Publisert 20.02.2025
Mowi feirer nok en gang enorme overskudd og milliardutbytte, men bak fasaden skjuler det seg en brutal sannhet: Norsk natur og villaksen betaler prisen. Norges Miljøvernforbund har nå anmeldt selskapet to ganger på én uke for grov miljøkriminalitet etter omfattende rømminger av oppdrettslaks – en trussel mot villaksens overlevelse.

Massiv rømming fra Mowi
Mowi, verdens største oppdrettsselskap, har nylig meldt om rekordoverskudd fra 2024 og deler ut over en milliard kroner i utbytte i fjerde kvartal til sine aksjonærer. Mens selskapet tjener enorme summer, skjer det på bekostning av norsk natur og villaksen. Vi i Norges Miljøvernforbund mener dette er uakseptabelt og har nylig anmeldt Mowi for grov miljøkriminalitet etter en omfattende rømming av oppdrettslaks i Dyrøy kommune samt rømning av 63 000 smolt i Meløy Kommune.
Anmeldelse 1: 27 000 rømte laks – I februar 2025 rømte minst 27 000 laks fra et av Mowi sine anlegg i Storvika V, Dyrøy kommune, etter at en fortøyning røk og en merd havnet delvis under vann. Rømningen utgjør en alvorlig trussel mot den norske villaksbestanden, som allerede er under sterkt press.
Dette er ikke første gang NMF har anmelder dette anlegget. Allerede i 2016 dokumenterte vi alvorlig forurensning fra Mowi sitt anlegg i Dyrøy, der store mengder avfall lå som «skittdynger» på havbunnen. Likevel får selskapet fortsette sin ødeleggende drift uten reelle konsekvenser.
Anmeldelse 2: Under pumping av smolt ved Mowi sitt kaianlegg i Glomfjord, Meløy Kommune, sviktet sikkerhetsprosedyrene, og 65.000 oppdrettssmolt havnet i sjøen. Etter to uker med gjenfangst ble kun 1770 smolt tatt opp – de resterende 63 000 er fremdeles på frifot og står i fare for å blande seg med den allerede truede villaksen.
Oppdrettslaks og villaks har ulike genetiske egenskaper, og når de blandes svekkes villaksens genetiske egenskaper som har utviklet seg over tusenvis av år. Dette kan i verste fall bidra til å utrydde stedegne villaksstammer. Noe som etter år med oppddrettsindustri, rømninger og nedgang i villaks populasjon viser å være sannheten. Oppdrettslaks pekes på som den definitivt største årsaken til kollapsen i vill laksebestanden.
NMF mener at antallet rømt laks som oppgis av oppdrettsselskapene ofte er underrapportert. Oppdretterne har aldri full oversikt over hvor mange fisk som faktisk befinner seg i merdene, og de har sterke økonomiske insentiver til å rapportere lavere tall.

Mowi prioriterer profitt over natur
Samtidig som Mowi tjener milliarder, nekter de å ta ansvar for de omfattende miljøskadene de påfører norsk natur. Selskapet fortsetter med åpne merder, til tross for at det bidrar til:
- Massiv rømning av oppdrettslaks, som skader villaksens genetiske mangfold.
- Spredning av sykdommer og lakselus, som påfører villaksen stor lidelse og dødelighet.
- Forurensning av fjordene, med enorme mengder avføring og fôrspill som skaper døde havbunner og ubalanse i økosystemene.
Vi krever handling!
NMF mener at dagens oppdrettsindustri må gjennom en radikal reformasjon. Vi krever:
- Overgang til flytende lukkede anlegg som ligger i sjø for å stoppe rømming, lakselus og forurensning av fjordene.
- Strengere reguleringer og oppfølging av oppdrettsanlegg, slik at selskaper som bryter miljølovene blir straffet og stilt til ansvar.
- Store bøter per rømt laks og synlig merking av all oppdrettsfisk, for bedre kontroll.
- Stenging av anlegg som gjentatte ganger bryter miljølovverket.
Dagens praksis i oppdrettsnæringen er ikke holdbar. Realiteten er at oppdrett av en rovfisk slik som laksen aldri vil kunne bli bærekraftig – men man kan redusere mengden negative miljøavtrykk ved å gå over til flytende lukkede anlegg i sjø.
Det er uakseptabelt at store selskaper som Mowi tjener seg rike på en industri som skader norsk natur. Villaksen er en del av Norges naturarv, og vi kan ikke tillate at den ofres for kortsiktig profitt til noen få på felleskapets bekostning.