Norges Miljøvernforbund
Norges mest aktive frivillige organisasjon innen miljøvern
Om NMF
Norges Miljøvernforbund er en frivillig, demokratisk miljøvernorganisasjon som ble stiftet i 1993, og har sitt hovedsete i Bergen. NMF har aktive medlemmer og nærmiljøgrupper over hele landet, og vi har regionskontorer i Tromsø, Trondheim og Oslo.
Norges Miljøvernforbund er Norges mest aktive frivillige organisasjon innen miljøvern. NMF arbeider utrettelig med et vidt register av miljøsaker, lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt.
Mye av den første tiden har gått med til å bygge opp organisasjonen, der vi satser sterkt på å skaffe oss moderne utstyr og skape et apparat som gjør organisasjonen mest mulig stabil, uavhengig og uangripelig. Dette gjør vi for å kunne gjøre det vi egentlig vil: Drive aktivt, effektivt og pågående miljøvernarbeid opp mot tvilende politikere og etablerte forurensningskilder, og ikke minst være en faglig tungvekter innenfor miljøvern og miljøvernrådgivning.
Selskaper
2I tillegg til å kjempe for viktige miljøsaker, NMF driver flere unike selskapslokaler som vil sette en helt spesiell ramme rundt ditt selskap, enten det er store merkedager som konfirmasjon og bryllup, eller kurs og konferanser. Disse stedene driver vi for å vise at det går an å gjøre dette litt mer miljøvennlig og for å skape et overskudd til mer uavhengig miljøarbeid.
Vi er også avhengig av støtte fra medlemmer for å kunne utføre miljøsaker og med ditt medlemskap kan du være med å gjøre en stor forskjell. Alle våre støttemedlemmer får 15 % rabatt på Luden Selskapslokaler, vakre Seletun Miljøhotell, MS Miljødronningen og Miljømarked.
Kontakt oss for ditt neste selskap eller konferanse, og bli gjerne medlem i dag.
Miljømarked er Miljøvernforbundets butikk for brukte gjenstander og byggevarer. Vi selger blant annet TVer, stereoanlegg, hvitevarer, møbler, sportsutstyr, sykler, dører, vinduer, og lamper.
Konseptet baserer seg på at folk og firmaer donerer brukbare ting de ellers ville kastet. Hos oss kan du levere brukbare gjenstander som andre kan dra nytte av, og samtidig støtte en god sak.
Vi ønsker å bruke fredede eller bevaringsverdige bygninger for å forhindre forfall. Vår virksomhet kombinerer gjenvinning, avfallsminimering, miljøvernarbeid, kulturminnevern, ungdomsarbeid og holdningsskapende arbeid. Overskuddet går til annet miljøvernarbeid innen Miljøvernforbundet.
Åpningstider: 10.00 – 16.30, lørdager 11.00 – 15.00
Facebook lenke: Miljømarkedet Bruktbygg
Adresse: Professor Hansteens gate 55, 5006 Bergen
E-post: miljomarked@gmail.com
Telefon: 94005571
Seletun er kanskje Europas mest miljøvennlige aktivitetssenter og selskapslokale, driftet av Norges Miljøvernforbund.
I Engvikveien ved Kalandseid finner man Seletun, langt vekk fra bystress og forstyrrende elementer men likevel bare 25 minutter fra flyplassen og Bergen sentrum. Her tilbys fantastiske opplevelser i stemmningsrike omgivelser midt i Osvassdraget, dypt inn i den skjønne vestlands naturen.
Seletun er særdeles godt egnet til bryllup. konfirmasjon, kurs og konferanse, team building, selskaper eller samlinger av ulike slag, alt tilrettelagt med en mijløvennlig ramme. Her finner du blant annet scene med amfi, fullspekket kurs og konferansesal, møterom, grillhytte, bålplass, kanopadling, peisestue med bar, pil og bue bane, tømmerstuer, brudehus og brygge med sandstrand.
Kom gjerne på en uforpliktende visning og opplev resten av mulighetene på Seletun.
Facebook lenke: Seletun Miljøhotell
Adresse: Engevikvegen 130, 5229 Kalandseidet
E-post: seletun@seletun.no
Telefon: 91 91 20 15
Les mer om Luden Selskapslokale her
MS Miljødronningen er et moderne utstyrt og sertifisert forsknings- og konferansefartøy. Skipet brukes som kurs, konferanse og forskningsskip med mange gode og spesielle fasiliteter.
Adresse: Skuteviksbodene 24, 5035 Bergen
Postadresse: Postboks 593, 5806 Bergen
Kaptein: Kurt Pedersen Tlf. 90 95 28 09
E-post: bro@nmf.no
Telefon: 55 30 67 00
Org.nr. 978 686 990
Forskrifter
Norges Miljøvernforbund (NMF) er styrt av et sett med forskrifter og vedtekter som sikrer organisasjonens demokratiske og transparente drift. Vedtektene fastsetter retningslinjer for medlemskap, organisasjonsstruktur, beslutningsprosesser og valg av styret. Forskriftene regulerer NMFs daglige virksomhet, inkludert hvordan vi håndterer miljøsaker, samarbeid med andre organisasjoner, og våre etiske retningslinjer.
Våre vedtekter og forskrifter er utviklet for å sikre en stabil, uavhengig og effektiv organisasjon, hvor medlemmene har en aktiv rolle i beslutningsprosesser. Dette gjør at NMF kan jobbe målrettet og pågående for å beskytte miljøet.
Media
Norges Miljøvernforbund (NMF) har et sterkt fokus på å informere og engasjere både medlemmer og offentligheten gjennom våre mediekanaler. Vårt miljømagasin dekker aktuelle miljøsaker, gir innsikt i våre pågående kampanjer, og fremmer debatt om miljøutfordringer og løsninger. Magasinet er en viktig plattform for å dele kunnskap og inspirere til handling.
I tillegg utarbeider vi grundige rapporter som dokumenterer miljøproblemer, analyserer konsekvenser, og foreslår konkrete tiltak. Disse rapportene brukes til å påvirke politikere, informere allmennheten, og drive vår utrettelige kamp for en bærekraftig fremtid. Gjennom våre medier gir vi miljøsaken en sterk stemme.
Miljømagasin…
Lag
Norges Miljøvernforbund har en rekke nærmiljøgrupper og fylkeslag spredt over hele landet, som utgjør den lokale forankringen av organisasjonen. Disse gruppene og medlemmene er sentrale i arbeidet for miljøvern på lokalt nivå.
Organisasjonen er delt inn i fire regionslag, og fylkeslagene arbeider innenfor sine geografiske områder, med rapportering til hovedstyret. Hvis du brenner for en miljøsak i ditt område, oppfordres du til å ta kontakt med Miljøvernforbundet for å få støtte.
Norges Miljøvernforbund har en rekke lokallag, eller nærmiljøgrupper som vi kalle det, rundt om i landet. Disse nærmiljøgruppene er mye av vår lokaleforankring og våre forlengede armer lokalt. Nærmiljøgruppene og våre aktive medlemmer utgjør i lag med resten av medlemsmassen grunnfjellet i Miljøvernforbundet.
Brenner du for en miljøsak i ditt område? Ikke nøl, ta kontakt med oss, så kan vi kanskje bidra.
Våre nærmiljøgrupper:
Dyrøy (Kontakt epost?)
Hønefoss (Hen, Vågård og Nymoen) (Kontakt epost?)
Helligvær (Kontakt epost?)
Nordkyn (Kontakt epost?)
Ofoten (Kontakt epost?)
Tysfjord (Kontakt epost?)
Vats (Kontakt epost?)
Dyngeland (Kontakt epost?)
Salten (Kontakt epost?)
Norges Miljøvernforbund har også fylkeslag. Fylkeslag opprettes med godkjenning fra hovedstyret. Fylkeslagenes arbeidsområde er sitt geografiske fylke. Fylkeslagene rapporterer til hovedstyret og regionlag.
Brenner du for en miljøsak i ditt område? Ikke nøl, ta kontakt med oss, så kan vi kanskje bidra.
Våre fylkeslag:
Nordland (e-post kontakt)
Oppland (e-post kontakt)
Troms (e-post kontakt)
Møre og Romsdal (e-post kontakt)
Nordmøre og Romsdal ( norrom@nmf.no )
Norges Miljøvernforbund er delt opp i 4 regionslag, hver med egne lokallag/nærmiljøgrupper.
Norges Miljøvernforbund har følgende regionslag:
Miljøvernforbundet Region Østlandet:
Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold og Telemark.
Adr: Pb 9261, 0134 Oslo
( jan.hugo@nmf.no )
Miljøvernforbundet Region Vestlandet:
Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane.
Adr: Pb. 593, 5806 Bergen
( ruben@nmf.no )
Miljøvernforbundet Region Midt-Norge:
Møre og Romsdal, Nord og Sør-Trøndelag.
Adr: c/o Arne Roger Hansen, Angelltrøvegen 58, 7048 Trondheim
( arr-han@online.no )
Miljøvernforbundet Region Nord-Norge:
Nordland, Troms og Finnmark.
Adr: Pb. 446, 9255 Tromsø
( holm@nmf.no )
Årsmeldinger
Vi opprettholder den gode digitale kontakten innad i organisasjonen og kommunikasjonen innad i nærmiljøgruppene, fylkeslagene og regionslagene går som før, selv om mye er digitalisert/over telefon.
Nærmiljøgruppene rapporterer allikevel uberørt til sitt fylkeslag eller regionslag som igjen vil følge opp ovenfor årsmøtet som er flyttet til Juni og vil bli holdt digitalt/via telefon.
Miljøbedrift
Prosjektet Klima- og Miljøbedrift er et program der bedriften innarbeider en helhetlig miljøtankegang som grunnlag for driften. Programmet er ment å dekke alle sider av driften, slik at bedriften blir en del av et økologisk forsvarlig og bærekraftig samfunn. Det betyr at miljøaspektet blir en del av beslutningsgrunnlaget for bedriften. En slik tenking innebærer at natur og miljø har en egenverdi.
Miljøpolicyen som blir utarbeidet utgjør det ideologiske styringsgrunnlaget for Miljøstrategien. Denne blir det grunnleggende styringsverktøyet for alt miljøarbeidet i bedriften og må vedtas av bedriftens styre.
Klima/avfallsplanen er den detaljert tilpassede planen for hvordan hver enkelt avdeling skal oppnå den beste miljøtilpasningen, og hvordan dette skal samordnes enhetlig.
Områder som kan kreve tiltak innenfor en miljøbedrift er:
– Kildesortering
– Avfallsminimering
– Gjenbruk
– Energi-økonomisering
– Innkjøp
– Måling av elektromagnetisk stråling
– Andre områder som NMF og bedriften kommer fram til
– Programmet tar sikte på å opparbeide kompetanse, forståelse, og ikke minst praktiske løsninger for å omsette intensjoner til handling.
Kun bedrifter som NMF velger ut kan bli Klima- og Miljøbedrifter. Bedrifter som har innført Klima- og Miljøbedrift-programmet spenner vidt, fra industribedrifter som Framo, til statlig virksomhet som Forsvaret. Til vanns så vel som til lands og under jorden (Store Norske Spitsbergen Kulkompani) har Miljøvernforbundet gjort en innsats for å hjelpe virksomheter til mer miljøriktig drift.
1. Møte med NMF.
2. Befaring med NMF i bedriftens lokaler.
3. Finne forbedringspotensialet.
4. Lage en konkret oversikt over hva som skal gjøres på de ulike områdene.
5. Lage en fullstendig plan for virksomheten; sorteringsutstyr, miljøstasjoner, rutiner, logistikk og i forhold til underleverandører.
6. Skaffe nødvendig utstyr.
7. Lære opp ansatte, evt. i samarbeid med NMF.
8. Utarbeide bruksanvisninger, rutinemapper etc.
9. Sette i gang arbeidet.
10. Etter 6 mnd-1 år: Evaluere prosjektet og se på evt. forbedringer/utvikling
Norges Miljøvernforbund anser Klima- og Miljøbedrift-programmet som vårt viktigste bidrag til langvarig miljø- og klimaarbeid. Ved å ta ut giftstoffer fra produksjon, minimere materialforbruket, levere til gjenvinning og ta hånd om farlig avfall på en riktig måte, maksimerer bedriftene sin samfunnsnytte målt opp mot negativ påvirkning på natur og miljø.
Sparte ressurser er sparte penger. Det koster stadig mer å levere usortert avfall, men man får nå betalt for å levere enkelte utsorterte, rene fraksjoner til gjenvinning. Uansett er det rimeligere å levere sorterte fraksjoner av avfallet. Ved å skille fraksjonene får man også et godt bilde av hvordan man kan minimere den avfallsmengden som man leverer til håndtering. Kravene til gode avfallshåndteringsløsninger vil ventelig bli skjerpet i årene fremover, og med Klima- og Miljøbedrift-programmet kommer man disse kravene i forkjøpet.
Bedriftens energiforbruk er også et kartleggingsområde innen prosjektet Klima- og Miljøbedrift, ved en reduksjon her vil bedriften kunne oppnå store innsparinger på effektivisering og økonomi. Vi vil også foreta en kartlegging av bedriften i forhold til elektromagnetisk stråling.
De aller fleste arbeidstakere ønsker å være ansatt i en bedrift som tar hensyn til miljøet. Klima- og Miljøbedrift-programmet gjør arbeidsplassen tryggere og omgivelsene renere. Også stadig flere kunder blir bevisste på å velge leverandører som markerer seg positivt med miljøtiltak. Gjennom å la bedriften gjennomgå programmet oppnår man en status der man kan profilere seg både internt og eksternt som en miljøoffensiv aktør.
I avtaleperiodens forløp vil Miljøvernforbundet kunne arrangere et 2-dagers lederutviklingskurs innen klima og miljø ved vårt kurs- og konferansesenter på Seletun. Dette er et kick-off seminar som vil bli avholdt uavhengig av avtalens pakkepris, men som vil gi bedriften en enestående mulighet til å oppleve klima- og miljøarbeidet satt i system på flere ulike områder.
Ved å velge Norges Miljøvernforbund som deres samarbeidspartner i miljøspørsmål, får dere ikke bare tilgang på en unik kompetanse på området, – dere støtter også organisasjonens øvrige arbeid med viktige miljøsaker.
Prosjekt Miljøbedrift er altså Miljøvernforbundets program for å innføre full miljøstyring trinn for trinn i en virksomhet. NMF setter i denne forbindelse store krav til prosjektdeltagerne, og det er ikke mulig å kjøpe seg et «miljøalibi». Dette prosjektet har som mål å gjøre bedriften ledende innen miljø, og dette har vist seg å gi enorme ringvirkninger.
Dette har blant annet vært direkte årsak til at det er kommet igang innsamlingssystemer for plast til resirkulering i dagligvareforretningene på Vestlandet, og at ca 20 bedrifter i hele Norden har kuttet ut den miljøfiendtlige plasten PVC (polyvinylklorid).
Vi har/har hatt samarbeidet med følgende firmaer:
OSO Hotwater, ca. 200 ansatte
Drageset Spar, ca. 300 ansatte
ColorLine, ca, 600 ansatte
FotoKnudsen, ca. 250 ansatte
NB Steel (Norsk Blikkvalseverk)
Glomma Papp, ca. 330 ansatte
Byggmakker NORGROS
FRAMO, ca. 1000 ansatte
Store Norske Spitsbergen Kulkompani, ca. 230 ansatte
Fjordline, ca. 600 ansatte
Oso Hotwater, Drageset Spar og FotoKnudsen har fått priser innen sin bransje som de mest miljøvennlige, og det er vi stolte av å ha bidratt til.
For ytterligere informasjon om prosjektet, ta kontakt med NMF.