NMF krever stans i Veidekkes virksomhet på Raudsand – Miljøhensyn må gå foran industriinteresser

Publisert dato 08.04.2025  Saksbehandler: Trygve Weidemann Moxness

Til tross for klare krav til miljøsikring har Veidekke valgt en billig og risikofylt løsning på sitt deponi i Raudsand. Med mangelfull tetting og mulig lekkasje til naturen, mener Norges Miljøvernforbund at nok er nok. Nå krever vi dagbøter, full opprydding – og stans i driften til avvikene er rettet.

NMF krever stans i Veidekkes virksomhet på Raudsand – Miljøhensyn må gå foran industriinteresser 1

Billigløsninger og regelbrudd

Norges Miljøvernforbund (NMF) reagerer kraftig på de alvorlige miljøavvikene og den pågående forurensningen som er avdekket ved Veidekke sitt Deponi 2 på Raudsand. Ifølge Miljødirektoratets avviksmelding datert 13. februar 2025 er bunn- og sidetettingen på deponiet ikke godkjent. Der hvor regelverket krever bruk av en solid og tett HDPE-membran med sveisede skjøter for å hindre lekkasjer og forurensning til omgivelsene, har Veidekke valgt en enklere og mindre sikker løsning med tape-limte PE-membraner.

Dette er etter vår vurdering en alvorlig miljømessig forsømmelse og et tydelig brudd på kravene som stilles til forsvarlig avfallsdeponering.

NMF mener det ikke er nok at Miljødirektoratet vurderer en engangsmulkt på 300 000 kroner. Dette er et altfor lavt beløp når man tar i betraktning at Veidekke-konsernet omsatte for over 41 milliarder kroner i 2024. Et slikt gebyr vil neppe få noen reell preventiv effekt. For en virksomhet av denne størrelsen må sanksjonene stå i forhold til både alvorligheten i saken og selskapets økonomiske bæreevne.

Miljødirektoratet må ta ansvar og sette foten ned

Miljødirektoratet bør vurdere å engasjere et uavhengig selskap, på Veidekke sin regning, for å kartlegge hvilke konsekvenser disse avvikene har hatt på grunnforurensing på Veidekkes egen eiendom samt omkringliggende natur. NMF ber også om at Veidekke blir pålagt å rydde opp i eventuell forurensning i tråd med prinsippet «forurenser betaler». Her må det trolig ryddes opp både på Veidekke sitt eget område og på andre områder der forurensingen har spredd seg, blant annet i sedimentene i fjorden. Veidekke er heldigvis et milliardkonsern med stort økonomisk overskudd, som har god nok økonomi til å rydde opp i virksomhetens egen miljøforurensning.

Miljødirektoratet har i alt for mange år vært for slepphendte med forurensningen som Veidekke og andre virksomheter har bedrevet på Raudsand. Grunnet at Miljødirektoratet har vært for slepphendte har Veidekke oppnådd konkurransefordeler sammenlignet med andre virksomheter som har etterlevd miljøregelverket. Det er uakseptabelt at Veidekke på grunn av sin miljøforurensning har oppnådd konkurransefordeler og økt profitt som har gått på bekostning av mer miljøvennlige aktører i samme bransje.

På Veidekke sitt område på Raudsand er det nå så mange grove avvik, at Veidekke bør pålegges å stenge ned den forurensende aktiviteten på Raudsand, inntil det har blitt ryddet opp i avvikene. NMF ser helst at Miljødirektoratet vedtar stengning av Veidekke sin forurensende aktivitet på Raudsand.

NMF krever handling

Vi i NMF mener det må få konsekvenser når en stor aktør velger å ignorere sentrale krav til miljøsikkerhet. Det er ikke akseptabelt at slike miljøbrudd skal kunne pågå uten at virksomheten stilles økonomisk og juridisk til ansvar. Vi mener følgende bør pålegges veidekket:

  • Dagbøter på 300 000 kroner per dag, inntil alle avvik er rettet og dokumentert løst.

  • Stans i virksomheten på Raudsand frem til anlegg og drift oppfyller alle krav til miljøsikkerhet.

  • Uavhengig kartlegging av eventuelle lekkasjer og forurensning fra anlegget, betalt av Veidekke.

  • Opprydding av forurenset grunn og eventuelle sedimenter i nærliggende fjordområder, i tråd med prinsippet om at forurenser betaler.

Manglende oppfølging fra Miljødirektoratet over tid har i praksis gitt Veidekke konkurransefortrinn sammenlignet med andre aktører som følger regelverket. Det er urettferdig, konkurransevridende og i strid med alle prinsipper om bærekraftig og ansvarlig næringsdrift.

NMF forventer at Miljødirektoratet nå griper inn med nødvendige og kraftfulle virkemidler, og setter en stopper for videre miljøforringelse på Raudsand.

NMF krever stans i Veidekkes virksomhet på Raudsand – Miljøhensyn må gå foran industriinteresser 2
nb_NONorwegian