Torskeoppdrett – NMFs standpunkt om risikoreduserende tiltak mot gyting: En utfordring for både natur og dyrevelferd

Publisert dato 08.04.2025  Saksbehandler: Arne Roger Hansen

Norges Miljøvernforbund (NMF) har gjennomgått Fiskeridirektoratets (FD) forslag om risikoreduserende tiltak for å hindre gyting hos torsk i oppdrettsanlegg og har kommet frem til flere viktige betraktninger, som vi mener bør adresseres for å sikre en mer effektiv og bærekraftig regulering. Selv om FD har kommet med noen gode forslag, er det vårt syn at det er behov for ytterligere justeringer for å forhindre gyting i oppdrettsmerdene og at straffen for ikke å etterleve kravene bør økes betraktelig.

Torskeoppdrett – NMFs standpunkt om risikoreduserende tiltak mot gyting: En utfordring for både natur og dyrevelferd 1

Forslag til risikoreduserende tiltak

Fiskeridirektoratets nye § 36, som omhandler plikten til å forebygge og hindre gyting i oppdrettsanlegg, er et skritt i riktig retning. I henhold til forslaget skal torskeoppdretterne overvåke kjønnsmodning og iverksette risikovurderinger med sikte på å minimere risikoen for gyting. Videre skal torsken slaktes før den når gytemodus, dersom modningsstatusen viser at gyting er nært forestående.

FD sitt forslag til ny § 36:

”Plikt til å forebygge og hindre gyting skal lyde: Ved produksjon av torsk i sjø skal innehaver utvise særlig aktsomhet for å hindre gyting i produksjonsenhet. Kjønnsmodning skal overvåkes og i størst mulig grad begrenses. Innehaver skal gjennomføre utslakting dersom modningsstatus viser at gyting er nært forestående. Det skal gjennomføres risikovurdering med sikte på å minimalisere risikoen for gyting. Risikovurderingen skal danne grunnlag for systematiske tiltak. Beste tilgjengelige kunnskap skal inngå i risikovurderingen, valg av systematiske tiltak og overvåkning. Overvåkning av kjønnsmodning skal gjennomføres ved visuell vurdering av fiskens gonader og dokumenteres i den form og det omfang som er nødvendig for å vise modningsstatus i den enkelte produksjonsenhet.”

NMF mener imidlertid at setningen «det skal gjennomføres risikovurdering med sikte på å minimalisere risikoen for gyting» bør endres til «det skal gjennomføres risikovurdering med sikte på å forhindre gyting i merdene». Dette fordi risikoen for gyting ikke bare bør minimeres, men fullt ut forhindres  for å unngå skade på både fiskebestander og miljøet rundt.

Deformert torsk fra Torskeoppdrett

Torskens biologiske drift og utfordringen med gyting

NMF er derimot skeptisk til at de foreslåtte tiltakene vil være tilstrekkelige for å stoppe torskens sterke biologiske instinkt for å gyte før den når slaktevekt. Torskeoppdrett har vært prøvd flere ganger tidligere, men vi har ikke sett noen langsiktig suksess med å forhindre at torsken går i gytemodus. Alle metoder for å hindre gyting som har blitt forsøkt tidligere har vist seg utilstrekkelige.

I NMFs vurdering er det ikke realistisk å forvente at de risikoreduserende tiltakene som oppdretterne vil foreslå, vil kunne eliminere problemet på lang sikt. Når torskens biologiske urdrift – å gyte – aktiveres, er det svært vanskelig å stoppe prosessen. Dette skaper ikke bare problemer for oppdretterne, men også for de lokale torskebestandene som kan bli negativt påvirket av genetisk innblanding fra oppdrettstorsk.

Økt straff for manglende overholdelse

For å gjøre lovgivningen mer effektiv, mener NMF at straffene for manglende overholdelse av de foreslåtte risikoreduserende tiltakene bør styrkes betydelig. I dag er de foreslåtte straffene – som omfatter økonomiske sanksjoner og utslakting av torsk – ikke tilstrekkelige til å skape reell konsekvens for de oppdrettsaktørene som velger å overse reglene. Den økonomiske risikoen for oppdretterne er i dag for lav til at det vil ha en preventiv effekt.

NMF foreslår derfor at økonomiske sanksjoner bør innføres i millionklassen, og at tillatelsen til torskeoppdrett bør inndras etter gjentatte brudd på lovgivningen. Denne strengere straffereguleringen vil være nødvendig for å tvinge fram reelle forbedringer i torskeoppdrettsnæringen og forhindre at de samme feilene gjentar seg.

Torskeoppdrett – NMFs standpunkt om risikoreduserende tiltak mot gyting: En utfordring for både natur og dyrevelferd 2

Sterilisering – En løsning som ikke fungerer

Det har blitt foreslått sterilisering som en mulig løsning for å hindre gyting hos oppdrettstorsk, men erfaringene fra laksenæringen viser at dette ikke er en praktisk eller bærekraftig løsning. Sterilisering av laks har vært prøvd i flere tiår, men har resultert i store dyrevelferdsproblemer og har ikke hatt stor suksess. Triploid laks, som er genetisk modifisert for å hindre gyting, har vært et forsøk på å løse dette problemet, men har blitt forbudt i Norge på grunn av dyrevelferdsproblematikk.

NMF mener at de samme problemene vil oppstå dersom sterilisering forsøkes på torsk. Dyrevelferdsaspektene knyttet til sterilisering vil gjøre det uholdbart å gjennomføre slike tiltak i torskens oppdrett.

Konklusjon: Forbud mot torskeoppdrett

Etter å ha vurdert de risikoreduserende tiltakene og de foreslåtte endringene, er NMF overbevist om at torskeoppdrett i åpne merder ikke er en bærekraftig løsning. Vi mener at de biologiske utfordringene ved å hindre gyting i merdene er uløselige, og at oppdrettet ikke kan anses som forsvarlig verken for dyrevelferd, miljø eller for de sårbare kyststammene av torsk.

Som tidligere nevnt, står NMF fast på vårt krav om at all torskeoppdrett i Norge må forbys. Dette er den eneste måten å sikre at vi beskytter våre lokale torskebestander, forhindrer genetisk forurensning, og ivaretar både naturen og dyrevelferd. Forvaltningen må handle raskt for å hindre ytterligere skade på våre kystnære økosystemer og for å beskytte de naturlige torskebestandene fra ytterligere uheldige effekter av kommersiell torskeoppdrett.

Torskeoppdrett – NMFs standpunkt om risikoreduserende tiltak mot gyting: En utfordring for både natur og dyrevelferd 3
nb_NONorwegian