GMO potet uten skadefarge

Potet (Solanum verrucosum) i transport, lagring og oppbevaring kan komme under mye trykk. Dette kan føre videre till at cellene nær overflaten blir trykket opp til bristepunktet og blir skadet. Deretter vil det foregå prosesser utført av enzymer som fører til at potetene farges brun og kan utvikle svartflekker. Disse blemmer ser usmakelig ut, og vil vanligvis bli skjært ut før poteten kokes. Dette gjøres for hånd. Problemet er at for industrien av potetgull og pommes frites må dette kunne gjøres maskinelt for å kunne opprettholde de høye hastigheter i produksjonsprosessen. Det beste for dem er potet uten blåmerke, og et alternativt kan være GMO potet uten gen for mørkning. Dette betyr ikke at poteten er fri for skade, det betyr mest at skaden ikke er så synlig lenger.

Det er registrert mellom 40 og 50 varianter av genmodifisert potet. Ca. en tredje del av disse er genmodifisert for å lage hvite potet, eller potet uten synlige trykkskader. Disse potetene er laget gjennom bruk av bakterie (Agrobakterium tumefaciens) som det brukes bioteknologiske metoder for å sette i genmodifisert DNA. Deretter er bakterien som er en plantepatogen brukt for å smitte planteceller med denne genmodifiserte DNA. Potet er genmodifisert for å redusere produksjonspotensial for akrylamid i fritert potet. Dette er trolig for å redusere kreftfare fra akrylamid i fritert poteter.

Det er innsatt små fragmenter av DNA for å danne Asn1-dsRNA (Aspargine1 double stranded RNA) som vil binde med Asn1-mRNA (Asparagine1 messenger RNA). Dette reduserer mengde med fri Asn1-Asparagine aminosyrer i cellene. Det er også innsatt en små fragment av DNA for å danne Ppo5-dsRNA som vil binde seg med Ppo5-mRNA (Polyphenol oxidase5 messenger RNA) og hindre normal produksjon og funksjon av PPO enzyme (Polyphenol oxidase) i cellene. Videre er det innsatt små segmenter av PhL-gen og R1-gen. Disse er for å hindre produksjon av monosakkarider som glukose og fruktose. Dette for å hindre dannelse av brun farge.

Alt i alt er minst fire forskjellige funksjonelle gener stanset fra å virke ved å blokkere plassering av essensielle aminosyrer for å danne de enzymene som disse gener vil kode for. Dette fører til potet uten brun farge når det er blitt skadet. Dette er for å redusere akrylamid dannelse når den blir fritert. Akrylamid i friterte potetprodukter er vurdert å være en karsinogene, basert på studier i forsøksdyr gitt akrylamid i drikkevann. Det er ukjent hva denne dsRNA kan påføre andre organismer som få dsRNA inn i dietten, men dsRNA er brukt i noe GMO planter for å drepe de skadeinsekter som spiser dem.

Stanset PPO produksjon øker mengder med toksiner som samler seg i denne genmodifiserte poteten. Stanset PPO øker nivåer med alpha-aminoadipate som er en neurotoksin, med seks ganger. Levorotation alpha-aminoadipate vil drepe gliaceller i heile sentralnervesystemet. I kuttet, skadet, eller banket vev i potet vil nivåene av tyramine, som er en toksin, kunne akkumuleres til høye nivåer. I disse genmodifiserte potetene er det som er skadet og slått nesten usynlig, sånn at de skadde områdene er skjult slik at mye av arbeidet av å skjære de skadde områdene ut i GMO poteter kan unngås av produsenter av friterte potetprodukter. Disse potetene kan inneholde høyere nivåer av andre toksiner som kan bidra til utviklingen av andre type endringer som kan føre i retning av sykdom.

 

Lenker:

GMO Potato Creator Now Fears Its Impact on Human Health

Why Scientists are Worried about the GMO Potato and Apple

Potato (Solanum tuberosum L.) GM Events (48 Events)

Referanse:

Chan S.Y., and J. W. Snow. 2017. Uptake and impact of natural diet-derived small RNA in invertebrates: Implications for ecology and agriculture. RNA Biology Vol. 14 No4, 402-414.

Relaterte artikler

nb_NONorwegian