NMF har gått imot mulig forhøye grenseverdier av plantevernmidler i forordningen (EU) 2019/973.

Quizalofop-P-ethyl som i for ordning (EU) 2019/973 er for å bli brukt som herbicide mot gress. Denne aktivstoff i noe plantevernmidler er kjent for å kunne føre til alvorlig marin forurensning. Produkter med den aktivstoff Quizalofop-P-ethyl har fareerklæring at den er veldig giftig for vannlevende liv, og veldig giftig for vannlevende liv med langvarige effekter.

Quizalofop-P-ethyl bryter ned til syre metabolite Quizalofop-P som er mindre toksisk enn Quizalofop-P-ethyl. Derimot Quizalofop er også registrert på listen av marine forurensinger for å være en stoff som kan føre til alvorlig marin forurensning. Quizalofop-P-ethyl viser genotoksisk effekter på cellene til planter som på røttene til løk (Allium cepa). Det er også mistenkt for å forårsake kreft.

Quizalofop-P Soyabønner som i fôr, har en MRL på 0,2 mg/kg. Derimot er MRL for Rapsfrø i fôr 2,0 mg/kg. Forskjellen er stor. Dette kan innebære at store andeler rapsfrø eller rapsolje i fôr kan føre til uakseptabel mengde Quizalofop-P-ethyl i kjøtt produkter. For Quizalofop-P er MRL i EU idag 0,4 mg/kg for både rapsfrø og soyabønner. Norges Miljøvernforbund har gått imot mulig forhøye grenseverdier for Quizalofop-P-ethyl i fôrvarer.

Quizalofop-P-tefuryl som i for ordning (EU) 2019/973 blir brukt som herbicide mot gress. Denne aktivstoff i noe plantevernmidler er kjent for å kunne føre til reproduksjonskader. Quizalofop-P-tefuryl er kjent for å være toksisk for reproduksjon).

Det aktivstoffet Quizalofop-P-tefuryl inngår trolig ikke i plantevernmiddel som er på markedet i Norge. Derimot kan det forekommer andre steder som plantevernmiddel der det dyrkes rapsfrø og soyabønner. Restprodukter fra raps og frø kan brukes til fôr. Virkningene av stoffet på nivåene testet i en undersøkelse på rotter var reduserte vekter i testiklene og effekter på blodet som anemi.

Ved to generasjoners reproduksjonstest av Quizalofop-p-tefuryl i rotter ble det observert: nedsatt unnfangelseshastighet, redusert antall levende spedbarn og andre reproduksjons problemer. Feil utvikling i fostre er dokumentert ved dose med maternell toksisitet.

Quizalofon-P-tefuryl er giftig for reproduksjon og kan frarådes av hensyn til både miljø og helse. Quizalofop-P Soya bønner som i fôr, har en MRL på 0,2 mg/kg. Derimot er MRL for Rapsfrø i fôr 2,0 mg/kg. Forskjellen er stor. Dette kan innebære at store andeler rapsfrø eller rapsolje i fôr kan føre til uakseptabel mengde Quizalofop-P-tefuryl i kjøtt produkter. Norges Miljøvernforbund har gått imot mulig forhøye grenseverdier for Quizalofop-P-tefuryl i fôrvarer.

 

Lenker:
Plantevernmidler

Relaterte artikler

nb_NONorwegian