GMO etiketter droppet

Nyere matvarer som inneholder ingredienser som stammer fra GMO skal bli uten GMO merke på etiketten. Nyere matvarer vil bli stemplet Genetically-Engineered (GE) i stedet for Genetically-Modified (GM). Dette er helt holdent for å kunne øke innkjøp av GMO ingredienser til mat og fôr produkter uten å informere kunden om deres opprinnelse. Disse merkingsstandardene er trolig også for å unngå de mange situasjonene der mat produkter bør bli stemplet med både GMO og GE. De endelige forskrifter er å fjerne GMO og GE og å bare tillate BE (Bio-Engineered). Alle disse verber forteller om at noe har skjedd med disse matvarene. Noe som mange butikk-kunder har vanskeligheter for å forstå og som nesten ingen media kan formidle.

GMO produkter trenger ikke lenger å bli merket med GMO i USA dersom de er høyst raffinert (f.eks matoljer, konfekter og brus). Det er også satt en ny terskel for å merke varer med GMO bare dersom de inneholder over 5% utilsiktet GMO ingredienser. Nye regler har også bestemt at det kan droppes klare etiketter på emballasjen og bare bruke QR koder isteden. QR koder vil kunne gi informasjon til alle med en smarttelefon og pålitelig bredband. Disse teknologier og forholdene mangler i distriktene i USA. Disse dobbelstandardene hindre ca. hver tredje Amerikaner fra å kunne lese det de vil vite om matvarene de ønsker å kjøpe. På mange hyller kan valget bestå av GE eller GMO varer uten at dette er synlig uten ladet QR dekryptering teknologi for å avsløre.

Det eneste enkle måten å kunne være sikker på at maten er uten GE, GMO eller stemplet som BE er å velge varer stemplet “non-GMO” eller “organisk”. Dette har ført til at enkelte matkjeder i USA, som lenge har spesialisert i organisk og sunn mat og som ikke akseptere GMO varer, har fått en betydelig økning i omsetning. Imens matindustrien kjemper for å få et naturlig bilde ved å skjule hva deres produkter inneholder eller hvordan de ble laget. Det naturlige behovet for noe som det er naturlig å forstå har ført til noe økning i tilgjengelighet av mat som er GMO-fri. GMO-fri mat som økologisk mat er også bedre for helsen så vel som miljøet.

En liste av fôr og mat produkter i USA som har vært merket med GMO eller GE og som nå skal merkes som BE blir: Ananas, aubergine, bomull, eple, laks, lusern, mais, papaya, potet, raps, soyabønne, squash, sukkerbete. Dette er en list med BE mat som trolig vil øke i antall i fremtiden med produkter laget med GE teknikk som CRISPR og TALEN. Fôr er ikke dekket av denne loven. Kjøtt, egg, og meieri produkter fra husdyr fôret med en GMO diet, er uten noe plikt for å informere dette. BE skal bare stemples på mat for menneske (ikke på det for husdyr). Mat fra serveringssteder og små produsenter skal også være uten noe form for BE etikett eller varsel.

I EU kan noen produkter fra husdyr merkes med GMO-fri fôr. Dette kan innebære at alt annet kan ha blitt fôret med GMO-fôr. Det er GMO-dyrking forbud i mange EU-land derimot er import især fôr fra GMO tillatt i mange land. Noen vil derfor bruke GMO-fri fôr etiketter på deres produkter for husdyr. Dette vil potensielt kunne ta tilbake noe av markedsandelen til dem som prosessere mat fra GMO fôret husdyr. Derimot det kan også være misledende f.eks. dersom GMO-fri brukes i et land som ikke tillatte GMO-fôr uansett. Å være GMO-fri kan være hardt, noe som enkelte fylker i stater i USA kan ha erfart der de er blitt saksøkt av de store GMO produserende monopoler. Dette for å ha lukket deres produkter fra deres markedet.

 

Lenker:

New GMO label rules don’t use the term GMO

Final GM food regulations likely to leave GMO-derived foods unlabelled

BE Disclosure

Relaterte artikler

nb_NONorwegian