GMO produsentene vil gå inn i omega-3 markedet

GMOprodusentene av omega-3 oljeraps, soya og camelina ser tre store muligheter: fiskefôr, mat, og helsekosttilskudd. Deres fortrinn er at omega-3 fra plantekilder vil kunne redusere avhengigheten av kostbar fiskelever og fiskeolje som omega-3-kilde. GMOprodusentene har utviklet oljeraps (Brassica napus), soya (Glycine max) og camelina (Camelina sativa) til å produsere ca. 20% mer omega-3 umettet fettsyre og mindre mettede fettsyrer. Fiskeoljer stammer fra marin fisk, og mange av dem er blitt overfisket opp til deres grense for overlevelse og kan ikke lenger fanges eller utnyttes for den økte etterspørselen for mer marin omega-3.

Ca. 80% av marine omega-3 forbruk er i fiskeoppdrett. Dette er fordi mange vil spise de store fiskene som omega-3 kilde som f.eks laks og sjøørret. Disse fiskene får omega-3 olje i deres føde fra havdyr som fisk og reker. Fanget i fiskeoppdrett får disse fiskene omega-3 fra fiskeolje i fiskefôr. Dette er dyre dråper, og fiskeoljekostnader har steget med mer enn 200% de siste 10 år, samtidig som forsyningen er blitt redusert med 20%. Marine omega-3 er over utnyttet.

En GMO produsent (Cargill) har kjøpt en fiskefôr produsent (Ewos) og skal lage GMO oljeraps med innsatt gen for å produsere både DHA (docosahexaenoic acid) og EPA (eicosapentaenoic acid) til fiskefôr. Derimot har omega-3 i oppdrettsfisk blitt redusert med halvparten trolig pga. de høye kostnadene for fiskeolje til fiskefôr. Dette forringer marine omega-3 levering til kundene i butikkene vesentlig. Dette kan muligens sette press på noen av dem til å forsøke å spise mer laks eller kosttilskudd for å få de tilsvarende helseeffekter som før.

Den største GMOprodusenten (Monsanto) har genmodifisert soya til å produsere omega-3 fettsyrer for matoljer. Genmodifisert soya MON87769 som er i avlinger MON 87769 x MON 89788 er utviklet for å produsere en soyaolje beriket med SDA (Stearidonic acid) og har blitt solgt siden 2015. En annen GMO soyaplante med endret fettsyresammensetning er MON 87705. MON 87705 er innsatt gen for å lage FATB enzymer som fører til reduserte nivåer av mettede fettsyrer og økte nivåer av 18:1 oljesyre (high-oleic soybean oil). Disse soyaplantene dyrkes for å produsere mer mat med økt umettede fettsyrer og forholdsvis reduserte mettede fettsyrer.

Et forskningssenter for forskning av planteavlinger (Rothamsted Research) i Stor Britannia har genmodifisert camelina for å produsere omega-3-ingredienser. Det er produsert camelina med frø rike på EPA og DHA omega-3-fettsyrer. Derimot har de forklart at det er en god del arbeid nødvendig før disse frøoljeprofilene er skreddersydd for å være optimal for en gitt sluttbruk som f.eks fiskefôr, mat og kosttilskudd.

Disse GMOutviklingene skjer fordi det er en alvorlig begrenset tilgang til marin (DHA) omega-3. Dette er fordi havet har blitt skadet av overfisking bla. for marin (DHA) omega-3 fra hvallever i 1800 tallet, haielever og torskelever i 1900 tallet, så vel som krill og raudåte kan bli overfisket i fremtiden. Fiskeolje i dag kan komme fra kroppene av fet fisk som makrell, sardiner, sild og brisling. Utvikling av omega GMO-planter vil fortsette og skal bidra med mer umettede fettsyrer og mindre mettet fettsyrer i matoljer. Derimot er de beste og sunneste omega-3 kilder fra havet.

Lenker:
http://www.matportalen.no/kosthold_og_helse/tema/naringsstoffer/essensielle_fettsyrer_omega-6_og_omega-3
https://ilaks.no/utvikler-ny-omega-3-rik-rapsolje/

Referanse:
Calder P.C. 2010. Omega-3 Fatty Acids and Inflammatory Processes. Nutrients, 2, 355-374; doi:10.3390/nu2030355
Usher S., Han L., Haslam R.P., Michaelson L.V., Sturtevant D., Aziz M., Chapman K.D., Sayanova O.. and J. A. Napier. 2017. Tailoring seed oil composition in the real world: optimising omega-3 long chain polyunsaturated fatty acid accumulation in transgenic Camelina sativa. Scientific reports 7:6570. DOI:10.1038/s41598-017-06838-0

Relaterte artikler

nb_NONorwegian