GMO Rose Ananas

Del Monte har genmodifisert ananas (Ananas comosus var. comosus) som selges som hel frukt i USA. Denne ananasen er påstått genmodifisert for å kunne skille sine produkter på markedet. Deres genmodifisert ananas er rose og har fått navnet Del Monte Rose og dyrkes på deres gårder i Costa Rica. Rose ananas er en søtere variant av ananas innsatt modifiserte gener fra ananas (Ananas comosus) og mandarin (Citrus reticulata). Rose ananas er genmodifisert for økt produksjon av lykopen som er en karotenoid og en pigment, og for kontroll av blomstring. Rose ananas kan bli forplantet vegetativt fra ananas topper og blader. Det er også brukt genetiske elementer fra potet (Solanum tuberosum) og tobakk (Nicotiana tobacum).

Fargen er produsert ved endret uttrykk av gener involvert i lykopen biosyntese. Lykopen er en antioksidant som gir tomater deres røde farge. I vanlig ananas blir det rosa farget pigmentet (lykopen) videre prosessert til gule pigmenter (beta-karoten). I den genmodifiserte ananasen blir denne videre prosessen hemmet, og frukten akkumulerer rosa pigment lykopen. Lykopen finnes i røde tomater, og forbruk av tomater har vært assosiert med redusert forekomst av kreftformer i prostata, lunger og magen.

Rose ananas er innsatt mandarin Psy-gen for Phytoene synthase (fytoen syntase) som blir overuttrykt og fører til høyere cellulær produksjon av fytoen-syntase som er et primært enzym essensielt i biosyntesen av lykopen. Der er også innsatt RNA interference (RNAi) teknologi for å undertrykke uttrykk av to spesifikke gener, lycopen-b-cyklas (bLyc) og lycopen-e-cyklase (eLyc), dette også for å øke akkumulering av lykopen i frukten. Frukten blir innvendig og utvendig rosefarget pga. den akkumuleringen av lykopen-pigmenter.

Planten er også genmodifisert for å kunne gi produsenten kontroll på blomstring. Det er gjort endringer på uttrykk av de ananas gener for etylen biosyntese. Det er innsatt RNAi til å endre nivåer med etylen biosyntese ved å undertrykke genuttrykk for 1-aminocyklopropan-1-karboksylat (ACC) produksjon. Etylen er en plantehormon som kan fremme blomstinitiasjon, og stimulerer blomst utvikling. Ved å hemme produksjon 1-aminocyklopropan-l-karboksylsyre (ACC), som er forløperen av etylen, hindres ananas i å blomstre.

Det er brukt en bakterie (Agrobacterium tumefaciens) for å gjennomføre overføring av disse genmodifikasjonene, produsert i og selektert fra bakteriekultur, til ananas kimceller. Dette ble gjort ved å dyrke Agrobacterium bakterie med transformasjons plasmider (ringer av produserte DNA) for økt lykopen (antioksidant) og redusert etylen (plantehormon) biosyntese sammen med ananas vev fra Del Monte gold extra sweet.

Det ble brukt ananas vev fra Del Monte gold extra sweet pineapple. Del Monte Rose er derfor et merke av ananas avledet gjennom genetiske modifikasjoner til Del Monte Gold Extra sweet. Del Monte Rose stammer derfor opprinnelig fra Del Monte ekstra søt som er blitt genmodifisert for å prosessere mye mer av antioksidanten lykopen enn første generasjonen. Denne genmodifikasjoen fører til å endre farge til fruktkjøtten til rosa. Andre frukter som guavas, tomater, vannmelon, grapefrukt og papaya inneholder naturlige høye konsentrasjoner med lykopener. For mye kan føre til gul-oransje farget hud og/eller mage-tarm ubehag.

 

Lenker:

Lykopen i kosttilskudd

Top 10 Foods Highest in Lycopene

Relaterte artikler

nb_NONorwegian