Strilen vant Torpedoprisen 2020 for beste journalistikk på U-864

Bildetekst: Prisen ble overrakt av Anders Løberg, saksbehandler U-864.

Norges Miljøvernforbund delte 22.mai 2020 ut Torpedoprisen til Gunn Berit Wiik, journalist i lokalavisen Strilen. Torpedoprisen er en utmerkelse for målrettet faktajournalistikk, og ble delt ut i år for aller første gang. Torpedoen er en kopi av den torpedoen som senket U-864 i 1945.

Strilen har dekket saken om kvikksølvubåten siden den ble funnet i 2003. Gunn Berit Wiik er den journalisten som har jobbet best og lengst med saken, i 17 år, og er å regne som ubåteksperten i avisen.

Norges Miljøvernforbund vil premiere Strilen, en lokalavis som har tatt kvikksølvubåten seriøst hele tiden, og fulgt opp med god og saklig informasjon. Dette er et eksempel på at en liten lokalavis ofte er mye bedre enn de store mediene, som har sovet i 17 år. NRK og Bergens Tidende har dekket saken sporadisk, og Oslopressen har vært totalt fraværende når det gjelder som mest.

Vi mener at det er viktig med et mangfold av medier, og lokalpressen er viktig for lokalsaker, som også løftes opp nasjonalt. Det er viktig at folk støtter opp om lokalmediene, viktige brikker i et velfungerende demokrati.

Strilen og Gunn Berit Wiik har vært på ballen hele tiden, og setter fortsatt kritisk blikk på kvikksølvskandalen utenfor Fedje. Vi kaller dette gjennombrytende miljøjournalistikk, eller torpedojournalistikk, sier Kurt Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund.

Det er viktig at pressen nå følger opp saken, slik at politikere med makt og myndighet ikke får hvile, og at de finner den beste løsningen for kvikksølvubåten med den livsfarlige lasten.

Denne formen for torpedovirksomhet støtter vi, sier Kurt Oddekalv som er stolt av å kunne gi denne prisen til Gunn Berit Wiik i Strilen.

Skup er dessverre blitt delt ut for lemfeldig journalistikk, og er blitt uthulet som kvalitetsstempel. Torpedoprisen henger høyt, og er kun delt ut en gang, sier Oddekalv.

Kollegene og venner mente at det jammen var på tide med denne oppmerksomheten, etter all masinga om U-864, og denne skal få en heidersplass på kontoret mitt, sier Gunn Berit Wiik, tydelig rørt og stolt over Torpedoprisen.

Støtt oss – Meld deg inn i dag!

Relaterte artikler

nb_NONorwegian