EFSA bekrefter tallene fra NMF på giftig oppdrettslaks

Etter 20 år med advarsler om at oppdrettslaks inneholder skadelige mengder miljøgifter får Norges Miljøvernforbund endelig støtte på sitt syn fra EFSA som er EU`s mattrygghetsorgan.

Den 23 November 2018 vil for alltid stå som en viktig milepel i NMF sin historie. Da slapp EFSA en rapport som viser at det er langt skadeligere for forbrukerne å spise fet fisk som oppdrettslaks og oppdrettsørrett enn hva Helsedirektoratet i Norge hele tiden har anbefalt, og som NMF i alle år har sagt er feil. Skal en følge kostholdsrådene fra Helsedirektoratet kan man få i seg hele 7 ganger mer miljøgifter ved å spise oppdrettslaks enn det EFSA anbefaler.

En person på 70 kilo har etter et laksemåltid på 185 gram nådd maksverdien av miljøgifter hun kan tåle, hvis hun ikke skal ha større risiko for å pådra seg helseskader senere i livet, ifølge rapporten. Men da kan hun ikke spise noe annet resten av uka som kan inneholde miljøgifter, som for eksempel annen sjømat, melkeprodukter eller kjøtt. Rapporten sier videre at et barn på 35 kilo bare kan spise 90 gram fet fisk i uka, om barnet ikke skal risikere å få problemer med å få barn som voksen.

NMF krever at kostholdsrådene fra Helsedirektoratet nå må skrives om i tråd med EFSA sine anbefalinger.

Link til mediaoppslag : Rapport om miljøgifter: Kan få konsekvenser for norske kostholdsråd

Link til EFSA sin rapport : Dioxins and related PCBs: tolerable intake level updated

Relaterte artikler

nb_NONorwegian